Mediataide on kehittynyt Suomessa 1980-luvulta lähtien omaksi taiteenlajikseen perinteisten taiteenlajien joukkoon. Mediataide käyttää ilmaisuvälineenä uutta teknologiaa ja digitaalista mediaa.
Kun puhutaan mediataideteoksista, niillä tarkoitetaan pääsääntöisesti videotaidetta, valokuvataidetta, animaatiotaidetta, erilaisia virtuaalitaideteoksia, pelimuotoisia taideteoksia ja näiden yhdistelmiä.
Mediataiteella tulee olemaan yhä suurempi merkitys tulevaisuuden yhteiskunnassa, jossa tiede ja taide ovat luovassa vuorovaikutus-suhteessa keskenään.
Suomen mediataiteilijoiden kenttä on järjestäytynyt oman organisaation alle. Suomalaisen mediataiteen asioita ajava järjestö on Muu ry. Suomalaista mediataidetta tukee mm. AVEK, joka on suomalaisen audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus. Joulukuussa 2009 suomeen perustettiin uusi mediataidetta tukeva verkosto -Suomen Mediataideverkosto- joka edistää mediataiteen yhteiskunnallista ja kulttuurista asemaa suomessa.
Suomalaisia mediataiteilijoita kotimaassa ja maailmalla:
Eija-Liisa Ahtilan videoinstallaatio Where is where? - Missä on missä? on esillä Turussa osana ARS11-näyttelyä. Teos on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. |
Suomalainen mediataide on korkeatasoista ja myös kansianvälisesti erittäin arvostettua. Suomi on ollut tien näyttäjänä mediataiteen saralla ympäri maailmaa. Mediataiteen sisällölliset lähtökohdat ja ilmaisumuodot ovat yhtä monenkirjavat kuin perinteisessäkin taiteessa. Perinteisiin taidemuotoihin verrattuna mediataide on enemmän yhteiskunnallista, yhteiskuntakriittistä ja kantaaottavaa. Mediataidetta tehdään myös perinteisin välinein esim. piirtämällä ja maalaamalla ja yhdistämällä perinteiset tekniikat digitaalisen median tekniikoihin.
Suomalaisia mediataiteen tekijöitä ovat mm. Eija-Liisa Ahtila, joka on kansainvälisesti ehkä tunnetuin suomalainen mediataiteilija. Hän tekee lyhytelokuvamaisia videoinstallaatioita, joiden tarinankerronnassa on aina tietty psykologinen lataus. Teokset on useimmiten installoitu tilaan monikanava-projisointina. Ahtilan videoinstallaatio "Where is where? - Missä on missä?" on mahdollisuus nähdä nyt (15.1.-29.5.2011) Turussa osana ARS11 näyttelyä, teos näytetään nyt ensi kertaa Suomessa.
Toinen tunnettu ja myös kiistelty suomalainen mediataiteilija on Teemu Mäki, joka käyttää teoksissaan videon ja valokuvan lisäksi, piirustuksen ja maalauksen eri tekniikoita. Mäen teokset ovat vahvasti yhteiskuntakriittisiä ja kantaaottavia, ja tämän vuoksi myös paljon huomiota ja keskustelua herättäneitä. Mäki vaikuttaa kuvataiteen professorina Taideteollisessa Korkeakoulussa Helsigissä.
Viime aikoina paljon julkisuutta saanut Ars Fennica 2010 voittaja skotlantilais syntyinen Charles Sandison on myös yksi kansainvälisimpiä suomalaisia mediataiteilijoita, joka heijastaa digitaalisia teoksiaan eri tiloihin ja rakennusten pintoihin niin ulkona kuin sisällä. Usein hänen teoksensa koostuvat digitaalisen median muodostamista vaeltavista sanoista. Sandisonin teokset ovat kuin maalaustaidetta digitaalisessa muodossa, tehtynä pikselisiveltimellä. Charles Sandisonin teos "Kieli maailman peilinä" oli esillä Ars Fennica 2010 näyttelyssä Kiasmassa Helsingissä.
Katsoja kävelee Charles Sandisonin teoksessa "Kieli maailman peilinä" |
Charles Sandisonin teoksessa sanat liikkuvat tilassa. |
Mediataide Valkeakosken kuvataidekoulussa:
Valkeakosken kuvataidekoulussa mediataiteen tekemiseen on kiinnitetty huomiota vuodesta 2008 lähtien, kun kuvataidekouluun perustettiin uusi työpaja kuvataideopettaja Anja Helmisen aloitteesta. Työpaja on tarkoitettu 13-18-vuotiaille valkeakoskilaisille nuorille. Mediataiteen mahdollisuudet on otettu huomioon myös muissa kuvataidekoulun opetysryhmissä. Kuvien tekemiseen valokuvan, videon ja animaation keinoin tutustutaan jo ennen työpajaikää. Mediataiteen tekemistä sovelletaan myös perusryhmissä, käyttäen sekä perinteistä että digitaalista tekniikkaa.
teksti ja kuvat: Anja Helminen