sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Leikin varjolla


Vaikka nykypäivänä kuvankäsittely on tietokoneella jo pientenkin lasten kanssa mahdollista, on hyvä pitää mielessä, että myös perinteisellä piirtoheittimellä ja leikkaa-liimaa-metodillakin saa luotua vaikuttavia koko seinän näkymiä. 


Kalvoheijastustehtävää tehtiin kahden 6-vuotiaiden ryhmän ja yhden 8-vuotiaiden ryhmän kanssa. Tarkoituksena oli, että oppilaat luovat värillisistä kalvoista hahmon, joka heijastetaan piirtoheittimellä seinälle. 



Kalvoihin pystyi yhdistämään vaikkapa kakkupaperia. Yksityiskohtia sai lisättyä tussilla. Hahmon luomisen ohessa tehtiin huomioita siitä, miten seinälle heijastettavaan hahmoon saa näkymään halutut asiat. Oppilaat havaitsivat, että kynällä paperiin piirretyt viivat eivät näkyneet heijastuksessa, joten ilmeitä sai tarvittaessa esiin reikiä leikkaamalla.


Tehtävä oli hyvä esimerkki projektista, joka kasvoi pienestä ideasta isommaksi ja vuorovaikutuksellisemmaksi. Alunperin oli tarkoitus tutkia vain koon muutoksen ja heijastuksen vaikutuksia sekä värien sekoituksia, mutta oppilaat näyttivät heti ensimmäisten kokeiluiden ilmestyttyä seinälle, miten jännittävää on mennä kuvaan mukaan, halata tai tavoitella hahmoa, värjäytyä hahmon väriseksi. 


Niinpä oli selvää, että tekijän ja hahmon oli päästävä yhteiskuvaan. Jokainen sai miettiä, millä tavalla haluaa hahmonsa kanssa kuvassa olla. Tuli hyppyjä, koiraratsastusta, mekkokokeiluja, taistelukuvia ja monia muita jännittäviä kohtaamisia. 




Teksti ja kuvat: Petra Heikkilä-Perkiö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti