keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Media-installaatio kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä


Animaatiolavaste. Tekijät Laura ja Ronja.



Mitä mediapajassa tehdään?
Mediapajassa tehdään kuvia animaation, videon ja valokuvan eri tekniikoilla. Kuvien lisäksi tehdään itse äänimaisemia animaatioihin ja lyhytelokuviin.
Medipajassa opetellaan tekemään kuvia mediataiteen välineillä. Tutuksi tulevat digitaalisen järjestelmäkameran käyttö ja valokuvaus, digitaalisen videokameran käyttö ja videokuvaus, valokuvan muokkaus, erilaiset animaatiotekniikat, elokuvan tekeminen ja video- ja äänieditointi tietokoneella. Näyttelyretkillä tutustutaan kuva- ja mediataiteen historiaan ja uusimpaan nykytaiteeseen.


Animaatiolavaste. Tekijät Laura ja Ronja.

Tehdäänkö mediapajassa kaikki työt tietokoneella?
Ei tehdä. Mediapajassa työskennellään paljon myös piirtäen ja muovaillen ja rakennellen, kun tehdään animaatioteoksia. Animaatioteoksissa puolet on kuvan tekemistä käsin ja puolet tietokoneella. Animaatiotekniikoita on monia erilaisia esim. piirrosanimaatio ja pala-animaatio. Niissä kuvat suunnitellaan käsikirjoituksen pohjalta ja tehdään käsin piirtäen ja väripapereista leikaten. Sama koskee muovailuvaha-animaation tekemistä. Ensin muovaillaan hahmot, rakennetaan lavasteet ja sitten vasta kuvataan ja lopuksi päästään editoimaan ja tekemään äänimaisemaa animaatioon. Animaatiot tehdään usein pienissä ryhmissä tai pareittain. Myös yksin animaation tekeminen onnistuu mainiosti.


Minkälaisia aiheita mediapajassa käsitellään?
Tänä vuonna on ollut valokuvauksen teemavuosi, koska mediapajaiset osallistuvat Vähäx Valottaa- lasten ja nuorten valokuvafestivaalille omilla valokuvateoksillaan. Tässä festarissa aiheena on ollut liikutus, liike, ja suuret tunteet. Mediapajalaisten valokuvista on esillä näyttely Porissa. Näyttelyn nimi on "Liike ja liikutus" ja "Ilo-suru-kauhu-ihastus". Mediapajalaiset tekevät näyttelyretken festareille toukokuun 21. päivä.
Animaatioissa aiheina on ollut esim. mediaa kommentoivan animaation suunnittelu ja tekeminen, joista monet onnistuivat kiitettävästi. Esim. Ville Ristolan animaatiot " Poliitikot säätää" ja "Darkness". Kummatkin animaatiot ovat nähtävillä sekä kevätnäyttelyssä että kuvataidekoulun youtube-kanavalla (kuvataidekouluVLK). Ja Simo Laitisen animaatio "Minecraft", jossa myös äänimaisema on kokonaan Simon omaa käsialaa. Ensi vuonna on taas eri aiheet. Samoja aiheita ei toisteta ettei käy tylsäksi. Kivaa pitää olla ja siinä samalla myös opitaan tekemään.





Mitä kaikkea media-installaatiossa on esillä kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä?
Voipaalan Taidekeskuksen alakerrassa on mediapajojen media-insallaatio, jossa on esillä lukuvuoden aikana tehtyjä animaatioita ja pieni kooste valokuvista, jotka on esillä Porissa Vähäx Valottaa- festivaalilla. Installaatiossa on mukana myös perusryhmiä, jotka ovat tehneet animaatiota tänä vuonna. Installaatiossa on hyvin nähtävissä se tekemisen prosessi, joka animaation tekemiseen liittyy. Paljon suunnittelua, piirtämistä, lavasteiden tekemistä, käsikirjoitusta, kuvausta, editointia ja äänimaisemien tekemistä.

Media-installaatio on nähtävissä Voipaalan taidekeskuksen alakerrassa 29.5.2011 asti.

teksti ja kuvat: Anja Helminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti