keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Unelmien maisemissa värien voimaa!



8-vuotiaan Vilman unelmien maailma
         
                    














Teimme 7-8-vuotiaiden ryhmässäni pitkään kestävän Unelmamaailma-tehtävän, jossa oli monia eri vaiheita. Oppilaat saivat aluksi tietää, että tekisimme maalauksen, jonka pintaan tulisimme kiinnittämään keramiikasta tehtyjä hahmoja. Opettajana asetin työlle tärkeimmäksi tavoitteeksi sen, että työskentely tarjoaisi oppilaille voimauttavia kokemuksia väreistä ja siitä, että he saisivat kuvata ihaniksi kokemiaan asioita. Toisekseen halusin tutustuttaa oppilaita monivaiheiseen työskentelyyn, jossa opitaan uusia tekniikoita kokeillen ja huomataan, kuinka työ rakentuu pala palalta kokonaisuudeksi.


Aloitimme savityöstä, jossa jokainen oppilas keksi itselleen ihmismäisen unelmahahmon käyttäen mielikuvitustaan ja luonnostellen hahmoa piirtämällä. Hahmo toteutettiin paperisavesta muotoilemalla. Syntyi merenneitoja, hevostyttöjä, keijuja... 

Venlan unelmahahmon ystävä on merihevonen
Vilman unelmahahmo lentelee
Pinja K:n unelmahahmo on merenneito
Seuraavaksi ryhdyimme miettimään, millaisessa ihanassa paikassa tämä hahmo oleskelee ja elää, millaisia ystäviä hänellä on, ja minkälaisia  asioita sen ympäristöstä löytyy. Näitä asioita muotoiltiin reliefimäisesti savesta useammalla opetuskerralla. Keraamiset esineet kuivatettiin, maalattiin ja poltettiin.

Maalaus toteutettiin pohjustetulle kovalevylle. Maalausvaiheeseen virittäydyimme katselemalla taidekuvia Marc Chagallin  maalauksista, joissa hahmot lentelevät taivaalla ja värit luovat voimakkaasti tunnelmia.


Marc Chagallin maalaus

Marc Chagallin maalaus













Oppilaat suunnittelivat teoksensa sommitelmaa kokeilemalla ja siirtelemällä keraamisia hahmojaan, kunnes heitä miellyttävä sijoittelu löytyi. Esineiden kanssa sommittelu oli kuin leikki, ja hyvin havainnollinen tapa tutkia, miten työ muuttuu hahmojen vaihtaessa paikkoja. 

Maalauksessa kokeilimme ensi kertaa öljyväreillä maalaamista palettiveistä käyttäen. Maalaaminen oli kokeilevaa. Kannustin oppilaita valitsemaan värejä, jotka tuntuvat itselle tärkeiltä, joista he saavat voimaa, ja joita on heidän mielestään ilo katsella; unelmavärejä. Ja näitähän tytöiltä löytyi, muitakin kuin pinkki.
Iidan keijun maailma: Veden alla on pieni kioski. Keiju asuu simpukassa ja sitä vartioi myrkkykukka.

Pinja K:n merenneidon valtakunta
Maalausten kuivuttua liimasimme hahmot paikoileen ja lisäsimme niihin tyttöjen haluamia materiaaleja kuten lankoja hiuksiksi. Tekeminen oli hauskaa ja palkitsevaa.

 Kehysten tekoa varten koko työ liimattiin isolle pahville, maalauksen kehykset valmistettiin paperimassasta, maalattiin guassiväreillä ja koristeltiin esimerkiksi helmillä. Kun oppilaat saivat mahtavat työnsä valmiksi, he kirjoittivat niistä tarinoita ja runoja. 

Venla kertoo: Paikka on outoakin oudompi,ja siellä asuu outoa oudompi miekkakala, merikäärme, outoa oudompi mustekala ja oudoista oudoin ihminen. Outoa oudompi merikäärme on katkaissut häntänsä oudossa tilanteessa, meressä on keltaisia outoja pilkkuja,työni on oudoista oudoin ja siksi hauska.


AnnaStina kertoo: Työni kertoo hevoshulluista, jotka pitävät ratsastuksesta ja muustakin. Hevosen mielestä hoitajat ovat kivoja ja ponin mielestä koko päivän kohokohta on se, kun pääsee laitumelle.



Pinja P kirjoitti työstään runon.


 Pinjan runo kuvastaan: "The sea dragon on valtava, rokkari on valtava, ja sen diskokoti. Musta neito meressään kantaa pahuutta käsissään. Puu-tuo suloinen-on kädet pehmeät sen.Kun oksa heiluu huiskien, pieni hopeatähti lentää taivaalta mereen päin.Niin on. "
 
 2a-ryhmän tyttöjen Unelmamaailmatyöt olivat esillä  Valkeakosken kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä Voipaalan taidekeskuksessa 2011.

 teksti ja kuvat:
Johanna Kivioja

 kuvataideopettaja
 Valkeakosken kuvataidekoulu